top of page

Bitumineuse dakbedekking

Voor de dakbedekking van platte daken wordt meestal bitumen gebruikt. Een bitumineuze, ook wel bitumeuse genoemd, dakbedekking kan echter op de meeste daken worden toegepast, dus ook op hellende daken, en er is dan ook een zeer ruime keus uit verschillende materialen, met elk zijn eigen specifieke kenmerken. De kwaliteit en duurzaamheid van het uiteindelijk dak is dan ook zeer afhankelijk van het gebruikte materiaal en de opbouw van de complete dakconstructie. Een bitumineuse dakbedekking is goed bestendig tegen weersinvloeden, kan grote krachten verdragen, bezit een zeer lange levensduur en heeft een prima kwaliteitsprijsverhouding.

Aanbrengen van bitumen

Dit materiaal is op verschillende manieren aan te brengen. Het materiaal is te verhitten met een brander of föhn, zodat de smeltlaag smelt en de bitumen aan de ondergrond vastkleven. Een andere hete methode welke meestal voor onderlagen en tussenlagen wordt toegepast, is het kleven met hete bitumen uit een smeltketel.

De bevestiging van het dak wordt meestal mechanisch gedaan door de onderlaag vast te schoeven of te spijkeren. Ook kan er gebruik gemaakt worden van balast zoalst grind of tegels.

De samenstelling van bitumen

Een bitumen dakbedekking bestaat niet, zoals vele mensen denken, uit teer. Bitumen is een aardolie product en teer is een steenkoolproduct. Teer wordt in Nederland trouwens beschouwd als een schadelijk product en mag op veel plaatsen niet meer gebruikt worden.Aan een bitumineuse dakbedekking worden bepaalde kunststoffen toegevoegd, waardoor de kwaliteit en eigenschappen sterk verbeteren. Een van deze stoffen is Atactisch PolyPropyleen, ook wel APP genoemd. Dit is een thermoplastische stof welke het materiaal zacht en buigzaam maakt. De voordelen van dit gemodificeerde bitumen zijn de volgende:

  • Er treedt weinig tot geen veroudering op.
  • Het is UV bestendig.
  • Er is geen onderhoud nodig.
  • Na verwijdering is het materiaal geschikt voor recycling, dus geen schade aan het milieu.
  • Door zijn soepelheid is het gemakkelijk te verwerken.
  • Het is bestand tegen temperatuursschommelingen.
  • De bitumeuse dakbedekking kan los, mechanisch en volledig verkleefd worden aangebracht.
bottom of page